Nivåsystem för plattsättning

Nivåsystem

Nivåsystem har blivit väldigt populärt bland våra hantverkare men även hos händiga privatpersoner.

Det är ett väldigt bra hjälpmedel om det används på rätt sätt.

Med rätt sätt menar jag som hjälpmedel för att ta ut små ojämnheter i fixmassan och hjälpa till att undvika s.k fogsprång. Det har blivit ett allt vanligare hjälpmedel då de rectifierade eller kantsågade plattorna blivit allt vanligare. På en sån platta blir ett fogsprång väldigt tydligt och besvärande. Utan nivåsystem får man lyfta upp plattorna och justera fixbädden manuellt, det blir kladdigt och tar mycket tid. Med nivåsystemen går det åt lite mer fix men du slipper böket med att lyfta och kladda.

Easy level Set är ett startkit där du får med de grundläggande produkterna. Du får nivåband, 100st, nivåhatt 100st. Du får med en monteringspistol med en praktisk väska och ett hölster för att ha monteringspitolen lätt tillgänglig under arbetets gång. Åtgången för nivåband och nivåhatt beror på storleken på plattorna men räkna med följande. Plattor i storlek 30x60cm 28st/m2, 60x60cm 14st/m2, 80x80cm 12st/m2 osv.
Nivåhattarna återanvänds medan nivåbanden är förbrukningsvara.

Använda nivåsystem

Hur används systemet då? Det är ganska enkelt faktiskt. Nedan finns videos på de två olika systemen som vi säljer, men jag förklarar lite ändå.

Kamma på fix på golvet, var noga med att arbeta in fixet i underlaget innan du drar upp rillorna. Se till att anpassa tandningen på fixkammen efter plattstorleken. Kort sagt, större plattor, större tandning på kammen. Jag rekommenderar alltid att lägga ett häftskikt på plattans baksida för att försäkra om att få full täckning då många plattor har ett mönster på baksidan. Använder du flytfix så är det ett undantag från den regeln.

När du kammat ut fixet och lagt första raden petar du in nivåband under plattorna, sen lägger du nästa rad. När du lagt ut raden sätter du på nivåhatten och tar fram tången. Det finns 2 olika tänger, en med momentjustering och den andra utan. Spänn åt hattarna så att plattorna hamnar i jämn nivå. Spänn hellre lite åt gången istället allt på en gång. Då minimerar du risken för att dra isär fixbädden, det är nämligen det som är den stora faran. Det kan hända om du har för lite fix under plattorna och/eller för ojämnt underlag.
När fixet är härdat och det är dags för fogning spänner du helt enkelt nivåbandet tills det går av

Vanliga misstag

En vanlig missuppfattning är att man kan använda nivåsystemet för att kompensera ett dåligt underlag. Det kan och bör man inte göra. Systemet används som en finjustering för att spara tid då man slipper lyfta plattor och modifiera fixbädden för att få dem i nivå. Nivåsystemen bygger visserligen på att man drar i fixbädden men alla fästmassor har en max bäddtjocklek. Det är viktigt att inte överskrida den då kan plattsläpp och ”bomytor” uppträda..

Fråga din pulverleverantör för aktuell info!

 

Nivåsystem för väggkakel

Nivåsystemen går självklart att använda för såväl golv som vägg. Skillnaden i användning är liten men det finns en avgörande skillnad om du sätter kakel eller granitkeramik på väggen.

Det har förekommit och förekommer ett problem i branschen med kakel på vägg och tjocka fixbäddar. Framförallt vid s.k klicksättning men problem kan även spåras till vanlig sättning, dock vi applicering av extra tjocka lager fix bakom kakelplattorna.

Med det som bakgrund finns anledning att vara noga med mängden fix bakom kaklet vid sättning med nivåsystem. Gör gärna test lite då och då när du håller på, så du hela tiden vet att du har full täckning under plattorna.

Nivåsystem Raimondi

I Västeråsbutiken säljer vi mest av Raimondis system. Det fungerar på liknade sätt med med kilar istället för hattar. Man tar en nivådistans och sätter under plattan lägger nästa platta och spänner åt kilen med medföljande tång.

Systemet finns för golv och vägg, det är samma kilar och nivådistanser men tången skiljer sig åt. Tängerna finns såklart tillgängliga separat men det blir lite mer förmånligt att köpa ett set.

I ett set ingår tång och hundra plus kilar och nivådistanser.

Set vägg, Level 100
Raimondi level. Set Vägg från KGC Verktyg
Kiltång för golv, Level
Kiltång level för golv
Nivådistans level 3-12 1,5mm

Till höger en översiktsbild på Nivåsystem Level. 

Nivådistansen skjuts in under plattan och kilen pressar plattorna i nivå.

När fixet härdat slår du av nivådistansen längs med fogen. Det är viktigt, annars riskerar du få delar kvar i fogen, delar som måste avlägsnas innan fogningen.

På samma sätt som med Easy level är det viktigt att inte spänna för hårt för fort, risken är att du drar isär fixbädden eller drar av nivådistansen.  

Nivåsystem level från KGC verktyg.