Träkänsla

Wood 16×100 Vit

Från träimitation till keramik med träkänsla

Kakel och klinker med träkänsla har blivit populärt. Som produkt har det funnits i några år men tidigare har det mest varit som imitationer. I sverige, som är ett träälskande land, har därför originalet dragit det längsta strået fram tills nu. Den stora skillnaden ligger i att fabrikerna har kommit med ny teknik som gör det enklare att skapa naturtroget material. Idag kan du få en granitkeramikplatta med en yta där du känner ”träådringen” och ser och känner kvistarna. Man har dessutom skapat helt nya färger som är lättare att kombinera med andra typer av plattor. Det finns allt från små klosslikande plattor, plank och upp till 300x600x20mm stora träklinker för utomhusbruk.

Kombinera material

Trenden med betong och cement har varit med några år. För den som vill och vågar kan man alltid experimentera med att blanda stilar. På bilderna ser ni serie Riverside från Imola som är en sådan ”hybridserie” med blandade material som inspiration. Stora plattor, 600x600mm, i betongstil kombinerat med 150x600mm långa granitkeramik med träkänsla.

COLORE 60 G_LEGNO W.tif

Användningsområden

trä är populärt i Sverige för att det skapar en varm och ombonad miljö. Därför är keramiska plattor med träkänsla extra bra, då kan du ju ta med dig träkänslan in i duschen, ut på balkongen, med till poolen eller i trädgården. Plattor tillverkade av porslinslera(granitkeramik) har nämligen väldigt låg vattenabsorption. Det gör dem lämpliga utomhus, de är frosttåliga. Det ger dig också helt nya möjligheter att skapa läckra miljöer i hela ditt hem, med trä som aldrig slits ut eller repas.

AM KUNI 5 1.tif
COLORE 60 B_LEGNO B.tif
AM KUNI 5.tif
LIVING ok mod BS.tif

Träkänsla i utemiljöer

Som jag skrev i stycket ovanför är ju den keramiska träplattan en lämplig produkt utomhus. Om du väljer den som 20mm kan du göra en uteplats med ”trädäck”, grusa av och lägg dina plattor direkt. Eller varför inte som på bilden, direkt på gräset. Ett annat bra användningsområde är balkong eller runt din pool. De flesta serier finns med olika halkklassificering för att eliminera halkrisken. Eller som på bilden i mitten, panel till väggen i matchande färg med golvet. 

Fiskben och slitet trä

Att lägga i s.k fiskbensmönster är populärt med smalare typer av klinker. När dörren öppnats för träet på kakel och klinkermarknaden så är effekten klar. Det efterfrågas smala träklinker som går att lägga i fiskbensmönster.

Även slitet, mer rustikt trä är populärt och efterfrågas allt mer. Tänk att få renovera ett gammalt hus på landet och kunna lägga in ett färdigslitet klinkergolv med träkänsla.