Tätskikt i källare

Mapeguard WP 2K Membrane 12,8 kg

Tätskikt i källare är ett ständigt diskussionsämne. Anledningen är att konstruktioner med markkontakt utan kapillärbrytande skikt inte bör tätas med traditionella våtrumsprodukter. Källare och konstruktioner med markkontakt är dessutom undantagna ur Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum, BBV.

Det man hittills fått göra för att som hantverkare kunna utfärda ett kvalitetsdokument, är att använda ett godkänt system och jobba med punkterat tätskikt. Det vill säga täta de delar av golvet som är mest utsatta för vatten. på så vis skapar man zoner med tätskikt och låter ev markfukt transporteras ut i den övriga ytan. Ett bättre sätt, som skapar en homogent vattentät yta, är att använda tätskiktsprodukter för utomhusbruk. Då kan man inte utfärda ett komplett kvalitetsdokument då dessa produkter inte ingår i något våtrumsprogram.

Nytt på marknaden är en sådan produkt från Mapei som tvärtom mot det jag beskriver ovan, ingår i deras våtrumsprogram. Mapeguard WP 2K Membrane är en cementbaserad slamma som Mapei testat enligt ETAG och fått våtrumsgodkänd enligt den testmetoden. Det innebär att från och med nu så finns det en tätskiktsprodukt för källare som klarar kraven och där du som hantverkare kan utfärda ett giltigt kvalitetsdokument.

Som underlag i en källare, om betongen är för ojämna att lägga klinker på, kan man använda en annan produkt från Mapei. Conplan ECO VR är tålig mot tillskjutande fukt och klarar därmed den utsatta miljön. Tillsammans med Conplan Eco VR som är ett fukttåligt flytspackel för, bland annat, källare blir det en bra konstruktion. Flytspackel för källare är sammansatt av en an speciell blandning cement som klarar fukttrycket.

Väggar i källare är inte att rekkomendera att man använder organiskt skivmaterial. Det beror på hur fukten skapar mögeltillväxt på spån- och gipsskivor.

Det mest lämpliga underlaget för tätskikt och plattsättning i en källare är puts eller betong. Vill man absolut ha något annat ska man välja oorganiska material. Ett exempel är Wediskivor. Det är en så kallad XPS-skiva. XPS står för extruderad polystyren, skivan är sen beklädd med ett glasfibernät och slammad med cement vilket ger en oorganisk skiva med cementbaserat underlag. Perfekt för vår källare. Skivorna kan limmas mot betongen eller skruvas på plåtreglar. Att använda Luxskivorna som regelämnen är ett bra alternativ till plåtreglar. Du kapar till skivorna och limmar dem på väggen med det medföljande limmet och limmar sen skivorna på ”reglarna” Då har du byggt en fukttålig väggkonstruktion av oorganiskt material.

Som tätskikt på väggarna kan du sen med fördel använda Mapeguard 2K Membrane.

Plattsättning utförs med fäst och fogmaterial från Mapei.

Lycka till med ditt källarprojekt. Har du frågor är du självklart välkommen att höra av dig via kontaktformuläret.