Kakellister

Kakellister

Kakellister eller avslutningslister används för att avsluta en plattsättning. Förut fanns glaserade kanter på till exempel vitt kakel. Efter att keramiken utvecklats mycket under de senaste åren så har förutsättningarna ändrats. Det vita kaklet i mindre format med glaserade kanter har ersatts av storformatsplator av granitkeramik. Avsluten behöver döljas då en rå kant av keramik inte är särskilt snyggt. Kakellisterna fungerar även som en designlösning, man kan matcha andra detaljer i badrummet med listerna.

Utbudet av kakellister har växt på senare år. Från att endast vara av plast, kvartsrunda i vitt, svart och grått så finns nu ett mycket stort utbud med en bred variation av utföranden, färger och former. Trenderna inom heminredning, duschblandare har smittat av sig på listerna. Det finns idag svarta blanka, matta och mässing, matt och blankt, guldeloxerade lister ja listan kan göras lång.

Jolly från Schlüter med fogkammare
Radieprofil för svängda ytor

Raka lister

Jollylister, raka lister eller L-profiler är den mest populära typen av lister idag. Den ger en minimalistisk känsla då listen är mest synlig bara från ena hållet. Leverantören Schlüter har en unik lösning på sina lister, de har en sk Fogkammare. Fogkammaren innebär att det finns en kant i listen som skapar en fast fog mellan list och platta, det betyder att du alltid får en jämn fog mot listen. Andra lister på marknaden erbjuder inte den modellen och då får man se till att själv hålla en jämn fog mellan list och platta. Andra exempel på speciallister är s.k radielist. Det är en list som kan formas efter en rund form. Bra om man tex jobbar med mosaik eller om man vill ha en svängd form som avslutning.

Rörelseprofiler

Rörelseprofiler

Rörelseprofillister lägger man i sin klinkerläggning för att minimera risken för plattsläpp på grund av krympning och rörelser i underlaget. Listerna finns i flera utföranden beroende på belastning på golvet. Det som skiljer är om det är plast, aluminium eller rostfri metall som inramning. Rörelseprofiler behövs, generellt, i alla golvläggningar över 36m2 (6x6m). Om du har en skarv i gjutningen bör profilen läggas rakt över den för att överföra kraften på rätt ställe och eliminera risken för plattsläpp.

Speciallister

List för att fälla in mosaik i kakelsättningen

Speciallister

Att fälla in mosaik i kakelsättningen är ofta en utmaning, det kan vara svårt att få övergången snygg och svårt att få till det med lister runt mosaiken. Med den här profilen skapar du enkelt en snygg lösning. mot den omgivande plattan finns samma kant som beskrevs tidigare, som skapar en fogkammare för en jämn fog runt om.

Frågor om lister och andra tillbehör kan ni maila in på info@kakellagret.se