Inredningsmaterial av Terrakotta

Vi snöar ofta in på kakel och klinker, plattor för golv och vägg. Stora flak i betonggrå färger. Lite montont och svenskt, och tråkigt ibland. I alla fall om du frågar mig som är en byggkeramiknörd. Vid mitt besök i Valencia hittade jag en del trevliga material som är nåt annat än klinker.

Terracotta är ett spännande material som ofta har härliga toner och väldigt naturliga färger eftersom det är ett naturmaterial, såklart. Den varierande mängden järnoxid ger Terrakottan sin färg. Terrakotta är en uråldrig produkt som använts som beklädnad genom århundraden, ja faktiskt genom årtusenden. Blocken med hål sammanfogas på samma sätt som tegel, med murbruk.

Terrakotta är ett mycket poröst material som i Sverige endast bör användas inomhus eller i skyddade installationer. Detta på grund av den höga vattenabsorptionen.Terrakotta är generellt oglaserat lergods men såklart finns undantag, finns i Naturlig yta och glaserad svart.

Andra exempel på terrakotta är bilden ovan som sammanfogas med stänger för att bilda avskiljare och dekorativa väggar.

Terrakotta känner de flesta till som dekorativa golvplattor eller väggplattor. I södra europa är Terrakottan ett betydligt vanligare inslag än här i Sverige.

Att lägga terrakotta är ofta inga problem, fogning och andra efterarbeten kräver mer kunskap för att rätt slutresultat ska uppnås.

Ja det här var nåt annat än klinker. Hör av dig om du har frågor om materialen i artikeln, om du vill ha prover eller bara spåna om olika lösningar!