Rengöring och impregnering

impregnering från världsledANDE PRODUCENT

Italienska FILA är den största och ledande producenten av specialprodukter för keramiska produkter. Såklart grundat i den långa tradition av keramik som finns i italien. Det pratas mycket om fläckiga och flammiga fogar, det har vi avhandlat i tidigare blogginlägg. Vi får även många frågor om impregnering, främst natursten men även granitkeramik och betong behöver skyddas.

impregnera och skydda

Det pratas mycket om hur bra granitkeramik är, hur tåligt och slitstarkt det är. Det stämmer men även en granitkeramik kan i vissa fall behöva skyddas. Det här ska du tänka på. Granitkeramik är en extremt tät produkt och mår egentligen bäst av att slippa impregnering. Det som händer om du lägger på en produkt som inte kan absorberas av materialet är att du får en beläggning, en beläggning som i värsta fall kan leda till försvårad rengöring framgent. Undantaget är polerad granitkeramik. Tvärtemot vad man kan tro så innebär poleringen att porstrukturen öppnas upp. Här kan man använda sig av MP90 för att skapa ett fläckskydd och förhindra tråkiga fett eller oljefläckar samt underlätta städningen.

Fila MP90 Eco Xtreme
läs mer om MP90 här
råd vid impregnering

Impregnering av material kräver viss förståelse för materialet och hur det fungerar. En granitkeramik beter sig helt olika mot en betongyta, en natursten är inte bara en natursten, där finns också olika typer som kräver olika behandling. Även en glasskiva eller dusch kan skyddas mot fläckar. Fila No Drops är en enkel produkt att använda. Den används med fördel på nya duschväggar för att underlätta den fortsatta rengöringen då den motverkar att kalket i vattnet bränner fast och etsar glaset. Även måttligt nedsmutasde väggar kan skyddas mot ytterligare kalkbelägg. Dock behövs en grundlig rengörin med kalklösande medel innan, tex Deterdek.

Marrakech och andra betongprodukter förekommer i varierande grad på marknaden. W68 är en produkt som ger ett bra och varaktigt skydd på den typen av produkter. Används som första skikt innan vax eller annan ytfinish. Fob Xtreme är en mer avancerad impregnering för betong och kan vara ett mycket bra alternativ om du gjort egna bänkskivor av betong och vill skydda dem mot fläckar.

Fila No Drops
Fila W68
Fila W68
Fila FOB Xtreme 1 Liter
Fila FOB Xtreme
Fila Fugaproof 750 ml
fugaproof
smutsiga fogar ett minne blott

Många blir avrådda från att ha vita eller ljusa fogar i sina badrum eller kök och det är klart att det ligger en viss klokskap i det rådet. En vit eller väldigt ljus fog är såklart mer känslig mot nedsmutsning eller i vart fall så syns det snabbare och tydligare på en ljus fog. Med Fugaproof skapar du ett långtidsverkande och hållbart skydd på fogarna. Produkter stoppar inte ångtransporten genom fogen men hindrar fett och smuts att fastna och göra skada. En mycket effektiv produkt som förverkligar drömmen om vita fogar i badrummet.