Klinker i trädgården

2cm-plattor av Granitkeramik

Klinker eller granitkeramik som materialet heter är det mest användbara materialet i kakelbranschen. Det är tåligt och slitstarkt och går att använda i de allra flesta miljöer. En av de senaste produkterna är en 2cm-variant för utomhusmiljöer. Den går att lägga/installera på flera sätt, bland annat på grusbädd som vi visar mer av här nedan. En flexibel och smidig metod är att använda sig av piedestaler, längre ner i inlägget hittar du en presentationsvideo över systemet. 

Exempel på användningsområden

Den kanske vanligaste platsen där det är mycket lämpligt att använda sig av detta systemet är till exempel vid omkringgärdande av en Pool. Där får man alla fördelar av granitkeramikens tålighet mot kemikalier och beständighet mot repor samt att risken för fläckar är minimal tack vare den låga vattenabsorbtionen. Från de flesta leverantörer kan man dessutom specialbeställa kantplattor till poolen.

Med granitkeramik på din altan får du känslan av det material du vill men tåligheten och slitstyrkan från granitkeramiken. På bilden en klinker med träkänsla från Del Conca.

Så här gör du

I den här videon kan du se hur man gör. De olika momenten får såklart anpassas efter det klimat där du bor och hur du planerar din anläggning. I de flesta zoner i Sverige bör man nog till exempel schakta ur lite mer än i videon. Konsultera en anläggare om du är osäker.

Det finns några andra nyckelpunker att tänka på.

  1. Lägg aldrig plattorna tätt ihop, det kan skapa spänningar och ge urslag i hörnen, använd kryss.
  2. Foga med en dränerande fog för utomhusbruk, tex Pavifix 1K Extra.
  3. Fixera kanterna som i Videon för att minimera risken att läggningen rör sig.

Klinker på piedestaler

En variant av så kallad raised floor installation är den här lösningen från Profilitec. Piedestalerna som vi använder oss av är de mest flexibla på marknaden och ger en enkel och exakt installation. Fördelen med den här metoden med piedestaler är att den är just flexibel. Du kan enkelt lyfta bort en platta om du behöver komma in under. Om du vill dra el eller vatten under sommarhalvåret så är det inga problem. Fördelarna mot ett tralldäck är många, framförallt så krävs inget underhåll mer är sopning och en avspolning då och då. Inga stickor, inga skruvskallar som sticker upp, ingen oljning krävs och du behöver inte vara orolig för fläckar av ex vin eller marinader.

Fråga oss

Vill du veta mer om hur du kan skapa en unik miljö i din trädgård eller på din uteplats. Kontakta oss via mail info@kakellagret.se eller besök oss i butiken.

Nedan kan du hitta några inspirerande bilder på 2CM-klinker.