Mönstrat kakel

Mönstrat kakel en trend?

De senaste åren har vi översköljts av olika varianter på mönstrat kakel. Många tänker nog att det är en trend och ett nytt påfund. Att det är och har varit trendigt stämmer bra men att det skulle vara ett nytt påfund är fel. Serien Via Veneto på bilden ovan, är en reproduktion av en serie som Imola producerade på 1800-talet. Ett annat exempel är cementplattorna från Marocko, Marrakechplattor. Den typen av plattor har blivit mycket populära och därför har många kakelfabriker efterliknat dess karaktär i sina serier. Även den Marrakechplattor har sina rötter i 1800-talet.

Olika typer av mönster och former

Hexagoner har ju också dykt upp som en trend. Fabrikerna trycker på med nya modeller och färger, konsumenterna gillar dock det mer stillsamma. Enkla färger och inte allt för mycket struktur., svart/vitt 50/50 är förhållandevis populärt.

Andra typer av ytor finns också. Nedan till höger har vi serie Kiko. Det är tygkänsla i mönstret, textil var en nyhet för två år sedan på kakelmässan. Den kräver att man ser en större yta för att komma till sin rätt, men det är en trevlig, om än ovanligare, typ av mönsterplattor.

Serie Le Terre hexagon med dekorer
Kiko svart textil med dekorer

Franska bondkök

En annan företeelse av mönstrat kakel är kakel inspirerat av det franska bondköket. Blått och vitt med utsirlade mönster eller blommor har funnits länge. Det är för dagen inte lika inne som andra typer av mönstrat kakel men det ingår i trenden.

Serie Portugal finns i vit basplatta med mönster mixat i kartongerna. en kund klädde in en murspis, det såg ut som en kakelugn.

Det finns fler serier av den här typen mönstrat kakel. Jag lägger lite bilder längre ner.

 

 

Portugal blåvit 20x20

Klinker med Marockanskt mönster

Till höger ser du Serie Trust, ett exempel på granitkeramik inspirerat av Marrakechmönster. 

Det intensiva mönstret gör att det ser ut som en matta. Det är något som samtidigt ger ett lugnare intryck. Det blir en slags symmetri i assymetrin.

Serie Trust
Serie Trust

Hur använder man mönstrat kakel?

Det är den typen av frågor vi får i butiken. Hur gör andra? Vad tycker du?

I Sverige säljer vi mest vitt kakel på väggarna. Mönstrat kakel används vanligtvis som accent i badrum eller kök. I kök är det nog mer vanligt att man sätter hela ytor medans man i badrum använder mönstrat kakel som fondväggar. Att som till höger klä duschen men en lyxig mönsterplatta är ju underbart!

Via Veneto med dekor

Tygkänsla

Serie Kiko är inspirerad av textilier. Ytan är lite räfflad och färgsättningen och mönster är inspirerat av textilbranschen. Ofta är det ju så att trenderna kommer först i textilbranschen för att sen spilla över på andra branscher.

Kiko är ett kakel och passar bäst i kök eller badrum. Som accentvägg eller i kök som helbeklädnad, bara enfärgade plattor eller blandat med dekorer.

Kiko dekor med basplatta
Kiko textilkänsla. Cacao med orange mönster
Kiko med textilkänsla

Kontraster eller inte?

Serie Via veneto överst till höger har en uppsättning diskreta dekorer, med bara en svag prägling. Det ger en mild mönstring där man endast skönjer mönstret.  

Serie SpecialZ däremot är en serie med starka kontraster, kraftigt mönster med starka färger. Till höger kombinerad med en basplatta för att ge intrycket av en matta.

Serie Cirkus nedan får representera ytterligheterna.

Serie Cirkus
Via Veneto med milda dekorer
specialZ dekorserie

Mer mönstrat kakel

Imola 1874
Imola 1874
Imola 1874 i kök
Imola 1874 basplatta
Imola 1874 old style