Att välja fogfärg

Fog till kakel och klinker

Att välja fog till dina plattor är ett viktigt val. En stor del av helhetsintrycket avgörs av vilken fogfärg du väljer. Ska fogen vara liknande plattan eller stå i kontrast. Valet är ditt men valet är inte alltid helt enkelt eller självklart.
Den vanligaste fogfärgen är ljusgrå eller silvergrå. En ljust grå fog som är neutral och ger plats för kaklets skiftningar. På bilden ser du en cementgrå fog, den står lite i kontrast men är ändå neutral och framhäver mosaiken.

Kontrast eller inte

Jag tycker färgen på fogen ska vara någon grads skillnad mot plattan. Detta för att framhäva plattans egenskaper.

Alla färger är ju en blandning, så även svart och vitt. Om du väljer en vit fog till en vit platta tycker jag att du först ska jämföra på en mindre yta. Vitt kakel kan nämligen påverkas av färgen på leran, vitt kakel kan gå från varmvit mot kallt blåvit. En vit fog kan då få kaklet att se grått eller ljusblått ut.

En svart platta kan gå från blåsvart till brunsvart och en svart fog kan då påverka negativt hur du upplever plattan och fogens samverkan. Rådet vid svart kakel eller klinker är att ta en antracitfärgad fog. Den är mörkt grå och gör den svarta plattan svartare. Om du absolut vill ha svart på svart, prova dig fram.

En ljust grå fog mot en ljusgrå platta blir väldigt stillsamt och neutralt. Då kan man jobba med kontrasterande plattor i bårder eller pelare istället.

Att ha en svart fog till vitt kakel är trendigt idag. Vit fog till svart kakel likaså. Det ger en skarp kontrast och gör fogen och kaklets kanter väldigt markerade.

Svart kakel med vit fog

Här ser du ett bra exempel på svart kakel med vit kontrasterande fog. Ett Biseladokakel, 10×20 satt i ett fräscht mönster. 

Vit fog i kök då? Det tar jag upp längre ned i inlägget.

Foto: Vincent Berglund Vincents Plattsättning

Vilken sorts fog ska man välja?

Det finns förutom olika färger på fog, olika typer av fog. Enklare ”kakel och klinkerfogar” som är de vanligaste. Det finns Flexfogar som är starkare och tåligare och tar upp mer rörelser. Tåligare mot smuts och missfärgningar.
Det finns kemiska fogar, epoxifog, de är helt färgstabila och okänsliga för de flesta kemikalier.

I de allra flesta fall använder man vanliga fogar i bostadsmiljöer. Kakelfog, klinkerfog och flexfogar fungerar till de vanligaste kakelarbetena såsom kök, badrum, tvättstugor och hallar.

 

Glasmosaik och granitkeramik

Till täta och icke sugande materiak som granikeramik och glasmosaik kan man med fördel använda snabbhärdande Flexfogar eller, i undantagsfall, Epoxifog. En klassisk fog, tar längre tid på sig att härda och det försvåras om inte materialet runt omkring suger åt sig vatten från fogen. Flexfogen har en inbyggd accelerator som gör att den härdar ändå. Flexfogarna är också lämpliga av andra skäl, de klara stora variationer i fogbredd många upp till 20mm breda fogar.

Epoxifog

Epoxifog är en dekorativ fog, Kerapoxy design, till exempel, kan man tillsätta glitter för att få en häftig effekt.

Snabbhärdande Flexfog

Fix och fog

Ultracolor Plus 5kg

294 kr501 kr/st
Kakelfog

Fix och fog

Keracolor FF 5kg

148 kr168 kr/st
Snabbhärdande Flexfog
Klinkerfog

Fix och fog

Keracolor GG 20kg

322 kr469 kr/st
Klinkerfog

Fix och fog

Keracolor GG 5kg

137 kr158 kr/st
Kakelfog