Göra hål i kakel och klinker

Borra i granitkeramik och klinker

Granitkeramik är det hårdaste materialet vi har i branschen. Att ta hål i såna plattor är en utmaning om man inte har rätt utrustning. En diamantborr som monteras på vinkelslipen av typen Granito eller Predator är att föredra. Du gör ett hål på några sekunder. Såna produkter anväds alltid av proffsen, det sparar tid och möda. Viktigt att följa anvisningarna, att sätta ned borret med kanten först.
Granito Dry används för håltagning med vinkelslip i t.ex. klinker och granitkeramik. M14 Gänga.
Innehåller: Granito Dry 6, 8 20 ,35, 50 ,70 mm. Levereras i praktisk förvaringsväska.

Använd alltid skyddsglasögon och hörselskydd!

 

Borra i kakel

När du ska borra i kakel, som är ett mycket mjukare material, så kan du självklart använda samma som till granitkeramiken men den traditionella borren till höger har funnits i många år och fungerar utmärkt. Dessutom kan du ta hål från några mm upp till 73mm. Den är endast till för kakel.
Tricket är att som på bilden borra från baksidan, då får du dessutom en fasad kant som hjälper dig om du behöver justera med kakeltången.
Använd alltid skyddsglasögon!

Predator en populär storsäljare

Sedan många år är Predatorserien en storsäljare hos oss. Maxi mix är en komplett låda med de vanligaste och mest användbara borren du behöver.
Maxi mix innehåller totalt sju borrar varav fyra har fäste för vinkelslip och tre chuckfäste. Predator, 28mm, 35mm, 55mm och 70mm. Predator chuck,  6mm, 8mm och 10mm. Predator chuck används i borrmaskin. Den borrar i alla typer av keramiskt material t.ex. granitkeramik. Vid korrekt användning håller borren upp till 35 hål att jämföra med Predator som vid korrekt användning håller upp till 100 hål.

Predator small lämpar sig för dig som endast gör hål för efterinstallationer. Innehåller tre borrar i storlekarna 6, 8 och 10mm.
De små borrarna kyls i vatten efter varje hål.

Använd alltid skyddsglasögon och hörselskydd!

Viktigt med arbetsmiljön

När du borrar med Granito eller Predator så dammar det en hel del. Då kommer dammutsuget väl till pass. Den kopplas enkelt till i princip vilken dammsugare som helst och skapar ett undertryck som gör att inget damm kommer ut i luften. Kan självklart även användas till enklare kakelborrar.
Dammutsuget gör så att du kan arbeta inomhus och på så sätt spara tid. Du slipper städa så mycket, kläderna blir inte så dammiga och du behöver inte springa utomhus hela tiden.

Ställbar kakelborr

Om du ska göra olika storlekar på hålen kan en ställbar kakelborr vara ett alternativ. En något enklare produkt för dig som inte sätter kakel varje dag. Borra enklast från baksidan på kakelplattan. Markera centrumhålet och ställ in diametern på hålet. Se till att kakelplattan ligger plant på ett underlag som tål repor, ex en annan kakelplatta eller en träskiva/bräda.

Välja borrteknik

En populär metod är torrborrning med diamantborrar, det har sina för- och nackdelar.
Torrborrning går snabbt och är mycket effektivt, det är den stora fördelen, det är dessutom torrt och med dammutsuget så blir det inte så stökigt. Nackdelen är att man använder en vinkelslip. Den låter mycket och är lite otymplig att arbeta med, det kan dessutom krävas intyg för heta arbeten. Snittytan efter torrborrning blir dessutom lite grov. De mindre torrborrarna behövs vattenkylas emellanåt!

Om man istället våtborrar så blir ytan slätare och jämnare, det låter inte heller så mycket. Nackdelen är att det lätt blir kladdigt eftersom dessa borrar behöver konstant vattenkylning.
Många plattsättare löser det problemet genom att borra i fogbaljan. Där har du alltid vatten och sköljgallret som stöd.