Köpa Kakelskärare

Kakelskärare som kakelskärare?

Vi får ibland frågor från privatpersoner om hur man enklast kapar hårda plattor. De har haft svårt att kapa utan att skada  biten som man tänkt använda. Oftast har man varit och köpt en enklare kakelskärare för några hundralappar, vilket kan fungera på kakel av mindre format och tunnare gods. När man ska kapa hårdbränt klinker eller granitkeramik ställer det andra krav på kakelskärare och operatör.

Det finns bättre och sämre kakelskärare, helt enkelt. Nedan presenterar vi några olika varianter och skriver kort om var och en.

 

Små eller stora plattor

Om det är små eller stora plattor som ska kapas är helt avgörande i ditt val av kakelskärare. Väljer du fel eller köper en undermålig produkt riskerar du stora mängder spill, i värsta fall kanske inte materialet, du köpt, räcker.

Standard eller vardagsskäraren ser du nere till vänster, Sigma 6, och i mitten, Sigma 7A. Det är kakelskärare som klarar mindre format av kakel och som är lätta att ta med sig mellan olika jobb. Det är lätta och smidiga kakelskärare av proffkvalitet, Sigma 7A är dessutom en mycket prisvärd kakelskärare för hemmafixaren.

För större format på plattor, som blir allt vanligare, 30x60cm och uppåt krävs en kakelskärare som den till höger. Sigma 3B4 är en mycket populär kakelskärare som har en skärlängd på hela 670mm och tar platttjocklekar upp till 20mm, något som är användbart i många fall.

Sigma 6 Proffs
Sigma 7A
Sigma 3B4

STORA plattor kräver större kakelskärare

Idag så blir det allt vanligare med stora plattor. Vi säljer mer och mer 60×60 och uppåt, till exempel så har vi en serie som finns i storleken 45x90cm. Så stora plattor är av granitkeramik, det hårdaste materialet vi jobbar med i branschen. Det ställer krav på en riktigt bra kakelskärare. Nedan ser ni tre exempel på rejäla kakelskärare, en Sigma och två från Montolit. Den mindre modellen, Montolit 63P3, har den klassiska Montolittekniken. Man skjuter handtaget från sig när man skär. Det är en mer ergonomisk teknik som inte alla uppskattar men som är skön för handleden när man väl lär sig. Den större modellen har samma skärteknik som Sigma, att man drar handtaget mot sig. Kvalitetsmässigt så är båda fabrikaten de ledande på marknaden, där Sigma har störst marknadsandel i Sverige.

Sigma 3D2
Montolit 63P3
Montolit 93T2

Att välja då?

Om du är konsument så kanske Sigma 7A är den mest prisvärda om du tänker dig att kakla ett kök eller en hall. Arbeten med riktigt stora format är i många fall bäst att överlåta till en fackman. Som Proffs tycker jag att man bör ha 2 olika kakelskärare. En allroundskärare för små och mellanstora plattor och en för de mer krävande jobben med stora plattor av granitkeramik. Det lönar sig i längden att satsa på en kvalitetsprodukt.

Tveka inte att kontakta oss om ni vill ha hjälp att välja!

Lycka till!