Renovera badrummet del 2

Att välja kakel och klinkers  är det kanske största beslutet och det som får störst påverkan, det är ju det som BLIR badrummet. När det gäller keramik så tycker jag en hel del. Jag ska försöka vara strukturerad.

I kakelvärlden finns det så enormt mycket att välja bland att det kan kännas övermäktigt. Den känslan får man ibland med en kund framför sig som har letat och letat utan att hitta nåt som passar in i hens bild av drömbadrummet. För så är det ofta, man vill ju skapa sitt drömbadrum. Oftast har kvinnorna tittat på nätet och i tidningar och har ibland en bild i huvudet av hur det ska komma att se ut. Männen vet inte alltid vad de vill ha, bara vad de inte vill ha. Där uppstår problem direkt. Att tillsammans försöka komma fram till några grunder för badrummet är  en bra hjälp. Kanske vilken färg på väggkaklet man vill ha, eller vilka färger man inte vill ha. Vill man ha en strikt och clean stil med minimalistiskt utseende eller mer rustik stil.

Vilken typ av person är du? Bohem, sportfreak och eller modemedveten? Hur ser ditt hem ut i övrigt? Trendigt, modernt, vintage? Vad har du för stil? Bor du i ett nybyggt hus eller ett gammalt hus på landet? 

Svaren på de här frågorna kommer underlätta ditt val av kakel och klinkers. Det finns naturligtvis fler frågor men jag tror ni förstår vart jag vill komma, det är en process. Det finns dessutom en hel del andra saker att tänka på. Valet av kakel påverkar din affär med plattsättaren. Många sorters keramik är svårare och krångligare att montera och kommer därför kosta dig en slant extra att få utfört. Var därför ute i god tid med dina val så du kan berätta för plattsättare vilka plattor ni tänkt sätta upp, på så sätt får du en mer rättvisande offert och undviker tråkiga diskussioner i efterhand. Det är svårare och mer tidsödande att montera stora plattor och det ställer större krav på underlaget.

Tidlöst kakel vanligast? Ja det kan man säga. De allra flesta vill ha något tidlöst. Vad är då det? Jag tror att de flesta menar något som är neutralt i färgerna. Vi säljer mest vitt, grått och svart. Vitt kakel på  väggarna med ett grått eller svart golv, ibland väljer man att bryta med något på väggen. En mosaikrand horisontellt eller vertikalt. En fondvägg är också ett vanligt inslag.

Det som blivit mer och mer populärt är det ni ser till höger, betongkänsla. Att ha samma färg och material på både vägg och golv ger harmonisk känsla och ett lugn. Med det stora utbud som finns idag behöver du inte oroa dig att det blir tråkigt. Det finns allt från det mest slätstrukna till det mer effektfulla och utmanande.

 

Du ska inte vara rädd att ställa krav på din kakelsättare. Det mesta går att genomföra bara man tar med det från början. Stora format är ofta en stötesten. Detta beror till stor del på att kakelsättaren ska rätta sig efter vissa regler. Branschregler som bestämmer hur mycket golvet ska luta till exempel. Det går dock att göra avvikelser från dessa regler, var bara noggrann med att göra en skriftlig överenskommelse så är det ok.

Om du nu funderat igenom de tidigare frågeställningarna och skrivit ner svaren på en önskelista är du redo att besöka en kakelbutik.

Du kommer få ut mer av ditt besök om du är förberedd.

Lycka till med dina val!

Perra

Nästa del kommer handla om designbrunnar…