Kamma fix

rätt kam för jobbet

Att välja rätt tandspackel eller kam för jobbet kan vara skillnaden mellan succé eller fiasko. Som proffs vet du att det är tänderna som gör skillnaden och det är tänderna som avgör hur mycket fix eller fästmassa det matas ut. Det som även börjar uppmärksammas är hur du gör när du kammar, vilken riktning du lägger dina rillor. Poängen med rillorna är ju att enklare evakuera bort luften under plattan och på så sätt skapa full täckning av fix under och bakom plattan.

Verktygsdjungeln

Som de flesta vet är det en djungel med verktyg därute. Det gäller såklart även för fixkammarna. Den klassiska KGC-kammen med trähandtag känner väl de allra flesta till. En prisvärd kam som lagt ut åtskilliga ton genom åren. Softgripkammar är allt mer populära. KGC har en som ger 15mm rillor, 20mm breda med endast 8mm luftrand. Den gör det enkelt att få fullt även under riktigt stora plattor. Dessutom är den 40cm bred vilket betyder att den täcker bredare än andra enhandskammar.

KGC TANDSPACKEL
Ergonomisk tandspackel softgrip 400mm
TANDSPACKEL SOFTGRIP
Fixkam Softgrip Hummer 280 mm
fixkam hummer
Fixkamblad, löst blad till fixkam Switch 480mm
fixkam switch
rätt kam för uppdraget

Varje verktygsproducent med kvalitetstänk har ett varierat sortiment för Fixkammar. Att hantera alla sorters plattor från 15×15 till 60×120 och uppåt kräver ett flertal fixkammar. Det finns inte en för allt. Om du som plattsättare ska  kunna leverera bra kvalitet på jobben bör du överväga att investera i ett paket med fixkammar för de olika ändamål som finns. Jag personligen tycker att Switchkammarna från TEBO är riktigt bra. Du kan välja höger eller vänster, du kan justera positionen på handtaget efter arbetsmomentet och det är lätt att hantera och förvara seten. Dessutom är de tillverkade i en metalltyp som gör att det är extremt lätt att hålla rent.

Systaineravdelare
systainer med avdelare
Systainerinsats Fixkam Switch
systainerset fixkam switch
Mobilt Arbetsbord Tanos MW 1000
arbetsbord tanos
fixkam switch


bärutrustning

Vanligtvis bär vi in paketen i badrummet öppnar dem där och sätter plattorna i fixet. Med de nya stora formaten behöver vi tänka om ibland för att få ihop det. Kanske behöver du rent av två arbetsbord. Ett större där du kan kapa och borra i plattorna och ett mindre att ha i badrummet för att kunna dubbellimma plattorna innan montering. Just dubbellimningen är högst aktuell särskilt då de allra flesta använder någon form av nivåsystem vid sättning. En bärrigg som den större från Bihui nedan krävs om du ska jobba med sk Slabs, plattor större än 120×120. Upp till 120×120 så klarar man sig rätt bra med tex Montolit lift. Man bör dock vara två som hanterar de plattorna.

Plattlyft Montolit Lift

montolit lift

plattlyft bihui

Plattlyft Bihui två sugkoppar

plattlyft bihui

grabo

nivåsystem

Nivåsystemen har tagit en väldigt stor plats i dagens arbete med plattor. De är såväl konsumenter som proffs som använder dem. Ni som lyssnat på Podden med Jan-Erik från Mapei vet vad han anser. Det kan vara en falsk trygghet med nivåsystem och det ÄR en riskfaktor om du inte hanterar det rätt. Viktigast att tänka på med nivåsystem är att de aldrig ska användas för att kompensera ett ojämnt underlag. Du måste dessutom se till att du har så mycket fix under så du har något att jobba med när du spänner distanserna. Nivåsystemen är till för att ta bort 0,5-1mm nivåskillnad inte mer. Om det krävs mer så bör du istället avjämna underlaget en extra gång först.


Fix för stora format

Snacka med din pulverleverantör om du har frågor på detta och känner dig tveksam efter att ha läst detta. Vi rekommenderar Mapei Ultralite S1 för de som jobbar med Mapei. Pci har sin FT flex som de rekommenderar till stora format. Generellt skulle jag säga att du bör ha ett S1-klassat fix. Detta för att en större keramisk skiva kommer röra sig mer än en mindre. Det är fysikens lagar. Mörkare plattor ger än större rörelse och därmed mer spänning. Jobbar du på utsatta ytor ska du till och med gå på en S2-klassad fästmassa. Dubbellimma alltid alla plattor där du känner släppmedel på baksidan. Dubbellimma definitivt alla plattor från 30×60 och uppåt. Bakstrykningen säkerställer att du har full kontakt mellan fixbädd och keramik.

Lycka till, hör av dig till oss om du har några frågor!

mailto: info@kakellagret.se