Storformat

verktyg för PROFFS

Alla som verkar som plattsättare på heltid och inte uteslutande jobbar på ROT stöter någon gång per år på storformatsplattor. Som konsument kanske du vill veta hur proffsen gör när de hanterar stora plattor. Vad är då storformat eller keramiska skivor som branschen valt att kalla keramiska plattor med ett kantmått över 100cm. Som jag nyss skrev så är det definitionen av en keramisk skiva. Storformat börjar vid plattor med ett kantmått på 600mm. Den här produktkategorin växer för varje vecka och det ställer krav på alla som hanterar dessa plattor att ta reda på vad som gäller och hur man bäst kan jobba med dem.

Som proffs har du redan en bra inblick i detta och det här inlägget blir en del repetition. När du jobbar med stora format finns det några tumregler att följa och några fallgropar att undvika. 

Vi kommer ta upp fästmassor, verktyg och övriga hjälpmedel.

Verktygsdjungeln

Som de flesta vet är det en djungel med verktyg därute. Allt från det billigaste till det dyrare och exklusiva. Det är ju trots allt så att ibland behövs det mer avancerade verktyg. Ska man tex bära en 60×120 klinker så kan det vara bra att ha hjälpmedel.

Plattlyftar finns det ett stort antal på marknaden. Från billigare manuella till den exklusiva batteridriva vacuumlyften Grabo. Spelar det någon roll då och är det någon skillnad? Ja det vågar jag påstå att det är. Välj redskap efter vilka plattor du jobbar med. Ska du till exempel göra ett jobb med 30×60 eller 60×60 så duger en manuell plattlyft av enklare modell men ska du jobba yrkesmässigt och jobba med större plattor mer regelbundet så är en Grabo en mkt bra investering. Tänk att du tappar en platta, 120×120, i golvet under arbetet. Då ryker 1500-2000kr. Risken att tappa plattan med en Grabo är obefintlig, med en enklare modell så är det mer sannolikt. 

Batteridriven plattlyft GRABO
Plattlyft två sugkoppar
PLattlyft manuell
Plattlyft med pump Montolit
plattlyft montolit
Plattlyft Bihui med pump
Plattlyft Bihui
Arbetsbord och bärutrustning

Varje verktygsproducent med kvalitetstänk har ett sortiment för storformat. Att hantera plattor från 60×120 och uppåt kräver, anser jag, ett arbetsbord och någon form av bärhjälp. Om du som plattsättare ska hålla ett helt yrkesliv och kunna leverera bra kvalitet på jobben, på ett bra sätt, bör du överväga att investera i ett arbetsbord. Det finns olika modeller men satsa på ett bord att växa med.

Arbetsbord Bihui
Arbetsbord Bihui
Mobilt Arbetsbord Tanos MW 1000
arbetsbord tanos
Rubi arbetsbänk ihopvikbar
arbetsbänk vikbar rubi
bärutrustning

Vanligtvis bär vi in paketen i badrummet öppnar dem där och sätter plattorna i fixet. Med de nya stora formaten behöver vi tänka om ibland för att få ihop det. Kanske behöver du rent av två arbetsbord. Ett större där du kan kapa och borra i plattorna och ett mindre att ha i badrummet för att kunna dubbellimma plattorna innan montering. Just dubbellimningen är högst aktuell särskilt då de allra flesta använder någon form av nivåsystem vid sättning. En bärrigg som den större från Bihui nedan krävs om du ska jobba med sk Slabs, plattor större än 120×120. Upp till 120×120 så klarar man sig rätt bra med tex Montolit lift. Man bör dock vara två som hanterar de plattorna.

Plattlyft Montolit Lift
montolit lift
plattlyft bihui
Plattlyft Bihui två sugkoppar
plattlyft bihui
grabo
nivåsystem

Nivåsystemen har tagit en väldigt stor plats i dagens arbete med plattor. De är såväl konsumenter som proffs som använder dem. Ni som lyssnat på Podden med Jan-Erik från Mapei vet vad han anser. Det kan vara en falsk trygghet med nivåsystem och det ÄR en riskfaktor om du inte hanterar det rätt. Viktigast att tänka på med nivåsystem är att de aldrig ska användas för att kompensera ett ojämnt underlag. Du måste dessutom se till att du har så mycket fix under så du har något att jobba med när du spänner distanserna. Nivåsystemen är till för att ta bort 0,5-1mm nivåskillnad inte mer. Om det krävs mer så bör du istället avjämna underlaget en extra gång först.

Fix för stora format

Snacka med din pulverleverantör om du har frågor på detta och känner dig tveksam efter att ha läst detta. Vi rekommenderar Mapei Ultralite S1 för de som jobbar med Mapei. Pci har sin FT flex som de rekommenderar till stora format. Generellt skulle jag säga att du bör ha ett S1-klassat fix. Detta för att en större keramisk skiva kommer röra sig mer än en mindre. Det är fysikens lagar. Mörkare plattor ger än större rörelse och därmed mer spänning. Jobbar du på utsatta ytor ska du till och med gå på en S2-klassad fästmassa. Dubbellimma alltid alla plattor där du känner släppmedel på baksidan. Dubbellimma definitivt alla plattor från 30×60 och uppåt. Bakstrykningen säkerställer att du har full kontakt mellan fixbädd och keramik.

Lycka till, hör av dig till oss om du har några frågor!

mailto: info@kakellagret.se