Gera & polera

Diamantslipskiva Montolit Fleximont GG Grov
Polerpad
gERA SOM ETT PROFFS

Att gera hörnen som alternativ till hörnlister har blivit allt mer populärt. Vi vårt besök hos kakelbröderna i Trollhättan fick vi ett smakprov på hur de jobbar. Deniz gerar alltid på fri hand. Han menar att det inte är svårt bara man tar sig tid att träna och prova sig fram till en metod som passar ens eget sätt att jobba. Först lägger han en vinkel med diamantskivan. Hans tips är att kapa lite brantare än 45 grader då det ändå inte syns efteråt. Efter det tar han sina polerpads och finputsar tills han får den yta han vill ha.

Verktygsdjungeln

Som de flesta vet är det en djungel med verktyg därute. Allt från det billigaste till det dyrare och exklusiva. Det är ju trots allt så att ibland behövs det mer avancerade verktyg. Ska man tex gera en 120cm klinker så kan ett fäste till vinkelslipen med ställbar vinkel vara bra att ha. Det är en ergonomisk fördel i kombination med ett arbetsbord.

Vid gering av kakel är diamantslipskivan Fleximont från Montolit ett fantastiskt hjälpmedel. En ger på en 20×40 kakelplatta är klar på några sekunder. 

Diamantslipskiva Montolit Fleximont GG Grov
Fleximont
Jollyfäste
Jollyfäste
Kapskivor och kombiskivor

Det finns kapskivor och så finns det kombinationsskivor. Multi CAG är ett exempel från TEBO som man kan använda både för att kapa och slipa. Funkar bäst på granitkeramik och du bör avsluta med polerpad för att få bästa resultatet vid finisharbeten. Vid grövre jobb där hål och liknande blir dolt duger den gott och väl.

Diamantklinga Multi CAG
Diamantklinga Multi CAG
Kapskivor

Vanliga diamantkapskivor har vi som plattsättare använt i tiotals år. Det finns som bekant en uppsjö och vi ska inte grotta ner oss alldeles för djupt. Jag konstaterar bara att det kan skilja avsevärt mellan en dyrare skiva och en billigare. Det som avgör priset på en skiva är antalet diamantkorn och tjockleken på dem. Ju mer och bättre diamantkorn desto bättre och dyrare skiva. Sen skiljer det sig i teknik för avkylning vid arbete, tjocklek och avverkningstakt. Med det menas hur mycket material som skivan jobbar bort och på hur kort tid.

Diamantklinga Montolit CBX X-LOCK
Click me!
Diamantklinga Montolit CG 125
Click me!
Diamantklinga Montolit CGX
Click me!
Diamantklinga Ø250, 25,4mm, Hard ceramics advanced
Click me!