Råd om badrumsrenovering

Vattenskador i våtrum

Jag har fått mängder med kommentarer och frågor efter det senaste inlägget om läckande tätskikt. Jag tänkte komplettera med lite erfarenheter kring vattenskador i våtrum. Jag har under en tid hjälpt ett stort försäkringsbolag med skadeutredningar i våtrum. Jag tror det är ca 50 st fall de senaste 18 månaderna. Om ett rör i väggen brister ringer de inte efter mig men om det vid första anblicken inte går att se vad som är fel då blir jag ofta inkopplad.

Vanligaste skadeorsaken skulle jag  vilja sammanfatta det med ett ord, OKUNSKAP. De allra flesta skadorna skulle lätt undvikas om den som utfört det bara ställt några frågor. Det finns några enkla knep för att göra helt rätt.

1: Byt brunn, använd monteringsplatta, sätt brunnen i våg. Använd alltid en förhöjningsring vid spackling om brunnen sitter för lågt. Alla andra lösningar innebär en risk för skada.

2: Om du tänker göra jobbet själv, ta reda på fakta innan du sätter igång. Fråga en proffsbutik eller i fackhandeln. Hos oss får du alltid råd och tips på hur du ska göra, vi har alltid den senaste informationen tillgänglig. Om du är osäker, ta in en hantverkare.

3: Om  du tar in en hantverkare, begär referenser. Alla seriösa hantverkare har gott om nöjda kunder som gärna ger sina  rekommendationer.

4: Välj material med omsorg. Även kakel och klinkers har varierande kvalitet. Det är med keramik som med mycket annat, du får vad du betalar för. Jag säger inte att allt som är billigt är dåligt eller att allt dyrt är bra men i en riktig kakelbutik får du vad du betalar för. Gå in på Byggkeramikrådets hemsida och hitta din närmaste kakelhandlare som är med i Kakelföreningen!

 

Kakellagret har varit medlemmar i KAF i fyra år. Det är viktigt för oss att ha den senaste informationen om branschen samt möjligheten att påverka.  Hör gärna av er om ni har frågor om materialvalen!

Aktuella branschregler hittar du här!

Lycka till med era badrumsprojekt!